Utrechts Documentatiesysteem
2005.0001a
Werkgroep Documentatie

Volgens sommigen is Documentatie.org in 2005 een heel andere site geworden. Dat is niet helemaal waar, maar niet te ontkennen valt dat over vele van de ongeveer 35.000 trefwoorden een aantrekkelijk sausje gegoten is. En dat blijkt precies wat de snelle internetter wil: een "plaatje & praatje". Eind 2005 werden al ruim 600 trefwoorden automatisch geopend met een pagina met een foto met ernaast een korte uitleg. Voor de tekst is een wat populaire aanpak gekozen, de meer geïnteresseerde gebruiker komt via een link bij de serieuze literatuurlijsten, detailfoto's, bouwtekeningen. Een "plaatje & praatje" ("beginkaart" in UDS-jargon) legt van alles en nog wat uit. Hoofdzakelijk bouwkundige termen, maar ook verschillende UMF-panden (bijvoorbeeld de Myropscameren) kregen al zo'n introductie. De reacties op deze vlotte inleiding op soms wat taaiere informatie zijn zeer lovend. Het middel blijkt ook zeer geschikt om begrippen, waarvoor nog geen vakterm bestond voorgoed op de (begin)kaart te zetten. Dat het UDS zich zowel op de geïnteresseerde leek als de vakman/vrouw richt, is hiermee weer bewezen. In toenemende mate komen de bezoekers via zoekmachines als Google binnen.
Dan blijkt iemand daar 'vouwluik' in te typen. Het UDS legt dat begrip dan geduldig uit aan de hand van Springweg 118, met verwijzingen naar de Myropscameren en de site van het UMF. In de maand december werden er al 2561 beginkaarten geraadpleegd. Het totaal aantal bezochte pagina's van de site lag die maand op ongeveer 50.000.
Ook zeer populair zijn de “zoekplaten”: een afbeelding van bijvoorbeeld een gevel, waarop de diverse bouwkundige termen niet alleen aangegeven zijn, maar ook aanklikbaar voor meer informatie. In de samenwerking met andere organisaties speelt dit soort unieke ontsluitingen een rol. De Nederlandse Kastelenstichting heeft op haar site enkele directe links naar relevante zoekplaten.
                                                   (Bron: Jaarverslag UMF/2005/5-7)

De Stichting Bouwhistorie Nederland, een van de partners, betrekt de site bij het in ontwikkeling zijnde Leerboek Bouwhistorie.
In het voorgaande jaarverslag werd gemeld dat begonnen was aan de ontsluiting van de foto- en prentenbriefkaartencollectie van C.L. Temminck Groll. In 2005 is het grootste deel van deze omvangrijke klus gedaan, dat wil zeggen, het Utrechtse deel ervan.
Van enkele andere plaatsen zijn ook afbeeldingen opgenomen, maar zeer beperkt, gezien de prioriteiten die gesteld worden. Veel foto's zijn door Temminck Groll gemaakt in de jaren '50 en '60 en daardoor vormen zij een mooie aanvulling op de foto's die al op documentatie.org staan. Hiernaast bevat de collectie veel prentbriefkaarten, deels afkomstig van de even bekende Utrechtenaar Th. Haakma Wagenaar.

Voor de Sector Monumenten van de Gemeente werden weer veel bouwtekeningen of andere gegevens opgezocht. Vanuit de sector wordt ook enthousiast meegewerkt aan de genoemde beginkaarten, vooral daar waar de afgrenzing van begrippen onduidelijk is of nieuwe termen vastgesteld moeten worden. Voor Frans Kipp is de medewerking hieraan een vervolg op zijn eerdere werk aan het bekende woordenboek van Haslinghuis.
Verder is er hard gewerkt om zoveel mogelijk materiaal uit het papieren systeem op internet te zetten.
De UDS-medewerkers in 2005 bleven Arjan Geers, Ad Rijneveld en Jean Penders (coördinator). Zij werden gesteund door vele vrijwilligers. In 2005 waren dat Connie van Es, Evert van Ewijk, Bert Groen, Jos de Grood, Marian de Haas, Ton Hooft, José van Hunnik, Jeroen Krijnen, Dick Moesbergen, Guus Peters, Ton van Rooijen, Ria van Rijswijk en Jos Wilms.

Jean Penders